Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Współczesna kuchnia fińska to połączenie tradycyjnej kuchni fińskiej i kontynentalnego stylu gotowania. W Zachodniej Finlandii głównym składnikiem dań było mięso i ryby. Natomiast kuchnia wschodniej Finlandii bazuje raczej na warzywach i grzybach, gdzie wyraźne są wpływy wschodnie wraz z przybyciem ludności karelskiej. Dania najnowszej kuchni fińskiej są bardziej lekkostrawne, zawierają więcej warzyw. W fińskiej kuchni wyraźne są wpływy zarówno kuchni europejskiej, jak i amerykańskiej. Kuchnia fińska jest tłusta. Dominują w niej ryby i dziczyzna. Mało jest w potrawach jarzyn , głównie ziemniaki tylko. Najpopularniejsze specjały kuchni fińskiej to: karjalanpaisti - gotowane mięso, czyli gulasz oraz karjalanpiirakat - pikantne ciastka z żytnią skórką wypełnione ryżem lub jęczmiennym puddingiem.
Karjalanpiirakat - żytnie pierogi nadziewane ryżem. Dania z renifera Specjalnością jest smażone mięso z renifera serwowane … z jagodowym sosem, można też spotkać pizze z mięsem renifera !, kiełbaski lub steki. Kuchnia Laponii Laponia słynie z poronkaristys - duszonego renifera, podawanego z borówkami, a prowincja Savo (szczególnie region Kuopio) z kalakukko - rodzaj pieroga z mąki razowej z farszem mięsnym lub rybnym, pochodzący z prowincji Sawonia w Finlandii. Spożywany na zimno lub na gorąco. Wielkością zbliżony jest do bochenka chleba. Pierogi Pierogi karelskie (fin. karjalanpiirakat) - fińska potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej, z ciasta z maki pszenno-żytniej, oraz wierzchniej, wykonanej z purée ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się na gorąco, często z voimuna paisti - smarowidła wykonanego z jajek i masła. Prostym i smacznym posiłkiem jest świeży, często jeszcze ciepły chleb razowy, posmarowany masłem, z żółtym serem (edamski lub ementaler), podawany z bardzo zimnym mlekiem lub piwem. Sushi Fińska wersja sushi, bardzo smaczna i stosunkowo tania, to plasterki łososia lub śledzia na młodych ziemniaczkach. Najwyżej cenionym sposobem podania łososia jest świeży, solony w całości przez dobę. Z filetu szczypcami usuwa się ości, posypuje grubą solą, cukrem, pieprzem i koperkiem, zawija ciasno w folie i chłodzi w lodówce. Finlandia - miasta
Finlandia - co warto wiedzieć
Kuchnia fińska - dodaj komentarz:
|