Kuchnia fińska


Strona główna -> Finlandia -> Kuchnia fińska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Współczesna kuchnia fińska to połączenie tradycyjnej kuchni fińskiej i kontynentalnego stylu gotowania. W Zachodniej Finlandii głównym składnikiem dań było mięso i ryby. Natomiast kuchnia wschodniej Finlandii bazuje raczej na warzywach i grzybach, gdzie wyraźne są wpływy wschodnie wraz z przybyciem ludności karelskiej. Dania najnowszej kuchni fińskiej są bardziej lekkostrawne, zawierają więcej warzyw. W fińskiej kuchni wyraźne są wpływy zarówno kuchni europejskiej, jak i amerykańskiej. Kuchnia fińska jest tłusta. Dominują w niej ryby i dziczyzna. Mało jest w potrawach jarzyn , głównie ziemniaki tylko. Najpopularniejsze specjały kuchni fińskiej to: karjalanpaisti - gotowane mięso, czyli gulasz oraz karjalanpiirakat - pikantne ciastka z żytnią skórką wypełnione ryżem lub jęczmiennym puddingiem.


Karjalanpiirakat - żytnie pierogi nadziewane ryżem.

Dania z renifera

Specjalnością jest smażone mięso z renifera serwowane … z jagodowym sosem, można też spotkać pizze z mięsem renifera !, kiełbaski lub steki.

Kuchnia Laponii

Laponia słynie z poronkaristys - duszonego renifera, podawanego z borówkami, a prowincja Savo (szczególnie region Kuopio) z kalakukko - rodzaj pieroga z mąki razowej z farszem mięsnym lub rybnym, pochodzący z prowincji Sawonia w Finlandii. Spożywany na zimno lub na gorąco. Wielkością zbliżony jest do bochenka chleba.

Pierogi

Pierogi karelskie (fin. karjalanpiirakat) - fińska potrawa mączna, rodzaj płaskiego pieroga otwartego, składającego się z dwóch warstw: spodniej, z ciasta z maki pszenno-żytniej, oraz wierzchniej, wykonanej z purée ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się na gorąco, często z voimuna paisti - smarowidła wykonanego z jajek i masła. Prostym i smacznym posiłkiem jest świeży, często jeszcze ciepły chleb razowy, posmarowany masłem, z żółtym serem (edamski lub ementaler), podawany z bardzo zimnym mlekiem lub piwem.

Sushi

Fińska wersja sushi, bardzo smaczna i stosunkowo tania, to plasterki łososia lub śledzia na młodych ziemniaczkach. Najwyżej cenionym sposobem podania łososia jest świeży, solony w całości przez dobę. Z filetu szczypcami usuwa się ości, posypuje grubą solą, cukrem, pieprzem i koperkiem, zawija ciasno w folie i chłodzi w lodówce.



Finlandia - miasta

Espoo Helsinki Rauma Rovaniemi Tampere Turku


Finlandia - co warto wiedzieć



Finlandia - Finlandia tradycje Finlandia tradycje
Czas świątecznych przygotowań rozpoczyna się w tym kraju dużo ...
Finlandia - Finlandia święta Finlandia święta
Święta w Finlandii, tak jak w większości krajów europejskich ...
Finlandia - Ciekawostki o Finlandii Ciekawostki o Finlandii
Sauna narodowy fiński symbol - Sauna odgrywa szczególną rolę w ...
Finlandia - Opieka zdrowotna w Finlandii Opieka zdrowotna w Finlandii
Szpitale by przyjąć pacjenta, wymagają skierowania od lekarza. Jednakże w nagłych przypadkach można ...
Finlandia - Bezpieczeństwo w Finlandii Bezpieczeństwo w Finlandii
Finlandia to bardzo bezpieczny kraj dla turystów. Należy jednak pamiętać, ...
Finlandia - Finlandia przepisy celne Finlandia przepisy celne
Wewnątrz Unii Europejskiej nie ma granic celnych. Turyści podlegają jednak ograniczeniom dotyczącym ...
Finlandia - Laponia Laponia
Laponia jest to kraina śniegu i mrozu, leżąca w północnej ...
Finlandia - Finlandia mapa Finlandia mapa

Kuchnia fińska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies